Diş Beyazlatma İşlemi Nedir?
Diş yüzeyindeki mine tabakasında oluşan renklerin beyazlatma ajanlarıyla giderilme işlemi olup basit ve geçici bir uygulamadır. Renklenmeler iç ve dış renklenmeler olarak ikiye ayrılır. İç renklenmeler dişin içine nüfus etmiş fırçalama ile giderilmeyen lekeler olup dışarıdan alınan ilaç veya flor miktarına bağlı olarak oluşur ve bu lekeler diş temizliği ile giderilemeyecek lekelerdir. Dış renklenmeler ise daha çok çay kahve sigara tüketiminden dolayı oluşur ve bu lekeler diş temizliği ile giderilebilecek lekelerdir.
Diş Beyazlatma İşlemi Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatma işlemi 18 yaş üstü yetişkin bütün bireylere uygulanabilir. Diş beyazlatma işlemi sonrası dişlerde kişiden kişiye değişmekle birlikte birkaç ton açılma sağlanır. Diş beyazlatma işlemi 2 farklı yöntemle yapılabilir. Hastane ortamında diş hekimi kontrolünde yapılan diş beyazlatma işleminde gelen hasta muayene edildikten sonra uygun görülen hastalarda işleme hemen başlanır ağız içerisine ağız ekartörü takılır devamında diş etlerini koruma amaçlı bariyer sürülür ve beyazlatma ajanı dişlere uygulanır. Beyazlatma cihazı ile işleme devam edilir. Beyazlatma ajanının markasına göre değişkenlik gösterse de bu işlem bir yada iki seans olarak ortalama 15 dakika sürer. İşlem bittikten sonra hastanın ağzı temizlenir ve hastaya uygulanan işlem biter. Diğer yöntem olan evde beyazlatma(home bleaching) işlemi daha ucuz ve kolay bir işlem olup uygulama süresi daha uzundur. Bu işlem vakumla şekillendirilmiş ağız içi kalıba beyazlatma ajanını koyup ağza yerleştirme işlemidir.
Diş Beyazlatma işlemi kimlere uygulanmaz?
18 yaş altı bireylere, kimyasal maddelere alerjisi olan bireyler, yoğun sigara içen bireyler, ağız hijyeni kötü olan bireyler.
Diş Beyazlatma işlemi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Diş beyazlatma işlemi uygulanan hastalarda işlem sonrası ortalama 1- 2 gün dişlerde hassasiyet olabilir bu durum geçici olup herhangi bir kalıcı hasar oluşturmaz. Diş beyazlatma işlemi uygulanan bireyler ağız hijyenine dikkat etmelidirler.
Diş Beyazlatma işlemi tedavisi ne kadar sürer?
Diş beyazlatma işlemi sonrası dişlerdeki beyazlığın süresi, kişinin diş yapısına, ağız hijyenine, sigara içimine bağlı olmakla birlikte ortalama 6 ay ile 2 yıl arası kalıcılık sağlar.
Diş Beyazlatma işlemi ile diş taşı temizliği arasındaki fark nedir?
Hastalarımızdan sık olarak aldığımız sorulardan bir tanesi de Diş Beyazlatma işlemi ile diş taşı temizliği arasındaki fark olup; diş taşı temizliği (detertraj) işlemi ağız içerisindeki taş ve plakların temizlenip minedeki renklenmelerin yok edilmesidir. Bu işlem sonrasında diş tonlarında açılma olmaz. Diş beyazlatma işlemi sonrasında ise diş tonlarında açılma olur. Diş taşı temizliği(detertraj) işlemi sağlık açısından 6 ayda bir uygulanması gerekirken Diş beyazlatma işlemi ise kişinin isteğine göre estetik olarak tercih edilir.